patrickbacquin

Akupunktur

Akupunkturmeridianer

Akupunktur

Akupunktur (”Zhen Jiu” på kinesiska) är ett av de mest sofistikerade systemen inom kinesisk medicin. Det handlar om att använda mycket tunna nålar som placeras på så kallade akupunkturpunkter (eller håligheter), som oftast passerar meridianerna eller energi kanalerna. Placeringen av nålar är praktiskt taget, om inte helt, smärtfri och syftar bara till att stimulera de valda punkterna.

Moxibustion

Nära kopplat till placeringen av nålar är moxibustion. En teknik som består av att avge värme på specifika akupunkturpunkter beroende på den vård som man vill ge patienten. Akupunktören använder moxas som värmer akupunkturpunkterna för att ersätta nålar eller för att förstärka deras effekter.

Moxa
Akupressur Tui na

Akupressur / Tui na

Kinesisk akupressur, eller Tui na, är en alternativ medicinteknik som ofta används i samband med akupunktur. Den är baserad på konceptet om vital energi som flyter genom kroppens ”meridianer”. Under behandlingen använder utövaren olika manuella tekniker på akupunkturpunkter eller speciella områden för att eliminera blockeringar eller stagnationer.